Jak ušetřit za energii? Zkuste solární systém.
29. 08. 2019

Jak ušetřit za energii? Zkuste solární systém.

Karolina Černá, Právo

Rostoucí ceny za plyn a elektřinu motivují domácnosti k hledání nových způsobů, jak ušetřit za energie. Řešením pro rodinné i bytové domy může být kombinace stávajících zdrojů tepla se solárními systémy.
Solární panely pro ohřev teplé vody nebo fotovoltaické elektrárny částečně přebírají výrobu energie na svá bedra z obnovitelného zdroje, kterým je sluneční záření.

Rozhodnutí, jaký zelený zdroj v domě instalovat, a zda vůbec nějaký, je podle Jana Vysloužila ze Svazu českých a moravských bytových družstev vhodné podložit posudkem zpracovaným energetickým specialistou či auditorem.

„Spoléhat se pouze na doporučení firem, které jednotlivé technologie nabízejí, může být zavádějící a výsledný efekt může vést k velkému zklamání,“ dodává.
Vzhledem ke snižujícím se cenám zelených technologií a k dotacím se doba návratnosti investice kolem 100 000 Kč zkracuje v průměru na 10 let.

V rámci programu Nová zelená úsporám je na termické solární systémy určeno 35 000 Kč (pro ohřev vody) nebo 50 000 Kč (pro vytápění) a na fotovoltaické solární systémy až 150 000 Kč, samozřejmě vždy s ohledem na dotační podmínky.
Ohřev vody a přitápění

Fototermický kolektor, známý jako solární panel, slouží k výrobě tepelné energie v praxi využívané k ohřevu vody v bazénech, k přípravě teplé užitkové vody (TUV) a k vytápění.

Kolektory mohou energii přes výměník předávat do zásobníku teplé vody (bojler), případně do akumulačních nádrží.
Součásti systému pro ohřev vody včetně regulátoru teplotní diference volíme tak, aby akumulační zásobník stagnoval co nejméně, měl dostatečný objem, přičemž zajistíme každodenní odběr vody. Zabráníme tak přehřátí kolektorů.

Návrh systému má vycházet z dat o spotřebě teplé vody v jednotlivých měsících a má být optimalizován na co nejnižší přebytky solární energie v letních měsících.
Využíváme-li kolektory pro přípravu teplé vody i přitápění, přizpůsobíme topnou soustavu (např. nízkoteplotní otopnou soustavu) soustavě solární. Zvážíme možnost využití přebytečné tepelné energie zejména v letních měsících, třeba pro vytápěný bazén provozovaný v přechodném a letním období.
Výroba elektřiny

Fotovoltaické panely vyrábějí ve dne stejnosměrný elektrický proud, který následně střídač (měnič) převede na proud střídavý.

Fotovoltaiku lze využít i pro ohřev teplé vody, když jsou panely připojeny k bojleru se dvěma spirálami.
Sluneční svit se nedá regulovat, jeho intenzita se mění ve dnech i v ročních obdobích. Vlastník rodinného domu hlavně v létě často nevyužije veškerou energii vyrobenou solárním systémem.

Řešením může být ukládání do akumulační baterie. Někteří dodavatelé elektřiny nabízejí svým klientům vedle instalace fotovoltaické elektrárny (FVE) na míru a zisk dotace také službu různým způsobem nakládající s přebytky elektřiny.

Například E.ON nabízí produkt Virtuální baterie. „Ukládáte do ní energii, kterou vyrobíte díky svému fotovoltaickému systému, ale nedokážete ji v danou chvíli spotřebovat. A vyčerpáte ji až ve chvíli, kdy ji budete potřebovat, např. ve dnech, kdy je pod mrakem, nebo v noci, kdy slunce nesvítí,“ vysvětluje Luboš Vrbata, vedoucí oddělení Nová řešení v uvedené společnosti.
Produkt Virtuální baterie zvyšuje návratnost počáteční investice do fotovoltaického systému. Vybírá-li spotřebitel energii ze své virtuální baterie, ušetří na silové elektřině, náklady na distribuci a daň platí.
Maximální účinnost
Faktorem pro maximální fungování solární soustavy je intenzita záření a počet hodin slunečního svitu v jednotlivých ročních obdobích, případně i součinitel znečištění atmosféry.
Nejvíce energie přijímají kolektory umístěné kolmo ke směru záření. V létě je úhel nastavení 30°, v zimě 60°, při celoročním provozu 45°.
Důležité je ochránit zařízení před ochlazujícím větrem a vytvořit co nejkratší rozvody s kvalitní tepelnou izolací.
Nezbytný je vhodný přístup pro pravidelnou kontrolu a údržbu.

Chcete li vědět více, podívéjte se k nám http://energiecz.eu/

 

Vlastimil Dřímal
Autor: Vlastimil Dřímal

V realitách jsem od roku 2012. I mé předchozí pracovní aktivity byly spojené s úctou a profesionálním přístupem ke klientům.

Jako realitní makléř s využitím umělé inteligence je pro mě prioritou také bezpečnost a spolehlivost prodeje nemovitostí. S pomocí moderních technologií a pečlivého ověřování potenciálních kupujících, se zaručuji, že každý prodej probíhá bezpečně a s minimálním rizikem.

Díky umělé inteligenci a online nástrojům dokážu provádět důkladné kontroly kupujících, včetně ověřování jejich identity a finanční situace. Tím zajišťuji, že se naše transakce odehrávají s důvěryhodnými a seriózními zájemci. 

Práce realitního makléře mě skutečně baví a snažím se ji odvádět na špičkové úrovni.

Svým klientům vytvářím internetové stránky jejich nemovitostí s vlastní adresou.

Ukázky mé práce.: https://vlastimildrimal.cz/#stranky-nemovitosti

Točím video prohlídky, ukázku najdete zde: YouTube.

Nemovitosti lítám dronem. Drony nabízejí možnost ukázat vám svět z ptačí perspektivy a zachytit nádherné záběry z nevídaných úhlů.: Litame.eu

Využívám profesionálního fotografa, vytvářím video prohlídky nemovitostí, 3D půdorysy, pracuji na sociálních sítích... vše s jasným cílem. Prodat nemovitost za co nejvyšší cenu k plné spokojenosti.

Pro své klienty jsem přínosem. Nemovitosti dokáži prodávat aukčním způsobem.

Aukční server.:

Prodejzavíc.eu

Příklad mého prvního úspěšného aukčního prodeje z roku 2018 najdete zde.:

Prodej RD Ruda pod Pradědem

Výběd dalších úspěšných aukčních prodejů.:

Prodej apartmánu Malá Morávka

Prodej Lázeňského apartmánu

Proč vznikly tyto stránky?

Abych zde prezentoval, že když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Je všeobecně známo, že rozdíl mezi makléři je řekněme nemalý.

Prosím, přečtěte si mé tipy a články.: https://vlastimildrimal.cz/#clanky Věřím, že vám tyto informace pomohou v rozhodování a že si pro prodej nemovitosti zvolíte tu správnou cestu.

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř.

Záleží mi na odvedení špičkové práce a na spokojenosti klienta. A dbám na svém dobrém jménu a pověsti. Za mě pak hovoří reference spokojených klientů.

Baví mě reality, je to o výzvách. :)

Pokud budete mít zájem využít mé služby při prodeji vaši nemovitosti.

Stačí vyplnit kontaktní formulář, nebo mi zavolejte, moje telefonní číslo je 777 613 774

Pokud Vás má práce zaujala, zvu Vás na kávu.

vlastimil_drimal-removebg-preview

Vlastimil Dřímal
Průvodce Nemovitostí 

Mobil: +420 777 613 774
www: VlastimilDrimal.cz

FB: VlastimilDřímal
Email: vlastadrimal@gmail.com

rr_2022_okres_1

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


trzni_oceneni_022023

Chcete znát skutečnou hodnotu své nemovitosti v dnešní době?

Zdarma a nezávazně vám vypracuji tržní ocenění vašeho nemovitého majetku.

Kontaktujte mne.