Lepší než byt. Lidé objevují kouzlo levného domku na kolečkách, maringotky zažívají boom.
07. 05. 2021

Lepší než byt. Lidé objevují kouzlo levného domku na kolečkách, maringotky zažívají boom.

Maringotky a jejich tradice na našem území

Nejdříve trochu historie. Maringotky máme asi všichni spojené s cirkusy a kočovnými cikány. V 19. a v první polovině 20. století sloužily jako obytný přívoz pro potulné kolotočáře a cirkusáky, ale také pro pastevce, kteří se přemísťovali se svým stádem. Tento způsob života byl později stále vzácnější a z maringotek se následně staly dočasné ubytovny pro stavební dělníky, šatny a skladiště nářadí. S příchodem 21. století pak maringotky začaly získávat na oblibě, tehdy převážně u alternativně smýšlejících lidí, kteří tíhli k přírodě a jednoduchému stylu života. Zároveň to byla generace lidí, která vyrostla na dnes již kultovním seriálu Cirkus Humberto, a maringotka tak pro ně byla jistou nostalgií a synonymem svobodného života. Dnes jsou maringotky vyhledávaným řešením pro spoustu mladých rodin, které touží po dostupném bydlení nebo místě pro rekreaci. Jak se maringotky proměnily v čase, se můžete podívat v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

ⓘ Foto: Kateřina Hadravová - Maringotka snů, ohefin, enneafive

 

Proč si pořídit maringotku a jaká je jejich cena

Mezi jednoznačné výhody maringotek patří jejich pořizovací cena. Ať už se rozhodnete pro novou maringotku, kterou koupíte kompletně hotovou, nebo se pustíte do rekonstrukce staré maringotky, cenově vás to vyjde vždy výrazně levněji než koupě či stavba domu. Řádově se bavíme o desítkách tisíc korun za starou maringotku k rekonstrukci a stovkách tisíc za maringotku novou. Cena málokdy překročí 1 milion korun, záleží, jak jste nároční na vnitřní vybavení a různé vychytávky.

Umístění maringotky na pozemek a stavební povolení

Jako další výhodu mnozí spatřují to, že pro umístění maringotky na pozemek není potřeba stavební povolení, čímž odpadá zdlouhavý neoblíbený proces a jednání s úřady. Úřadu se ale stejně nevyhnete. Rozhodně totiž neplatí, že můžete maringotku „zaparkovat“ kdekoliv, třeba na louce nebo v lese. Umístění maringotky na pozemek musíte vždy ohlásit na příslušném úřadě. Pokud máte maringotku pouze k rekreaci, měl by vyhovovat jakýkoliv pozemek. Pokud však plánujete v maringotce bydlet celoročně, musíte ji umístit buď na stavební pozemek nebo pozemek určený k rekreaci. V případě, že pozemek nevlastníte, budete také potřebovat souhlas majitele. I tady můžou platit různé výjimky a můžeme potvrdit, že co úřad, to jiná zkušenost. Proto je před koupí pozemku vždy dobré na úřad zajít a zjistit si tamní podmínky pro umístění maringotky.

 

Život bez zbytečného haraburdí

Ač se mnohým lidem při představě bydlení na pár metrech čtverečních ježí chlupy na celém těle, ti, co to vyzkoušeli, už většinou na tento styl života nedají dopustit. Často zjistí, že spoustu věcí, které dřív považovali za nezbytné, k životu vůbec nepotřebují, a že se jim bez nesmyslného hromadění věcí žije mnohem lehčeji. Svoboda, kterou díky tomu objevili, je pro ně k nezaplacení.

Rekonstrukci maringotky nepodceňte

Pokud se rozhodnete pro rekonstrukci staré maringotky, doporučujeme vám nejprve vše řádně nastudovat a ideálně si najít nějakého odborníka, který vám bude k ruce. V našich končinách, kde téměř půl roku panuje zima nebo chladnější měsíce, je základem dobré zateplení maringotky. Bez toho by celoroční pobyt nebyl možný. Na internetu existuje spousta návodů, rad a postupů, dobré jsou také tematické skupiny třeba na Facebooku, kde vám lidé ochotně poradí.

Mohlo by vás zajímat: Ze staré maringotky vykouzlil útulné bydlení. Je to pro mě terapie, říká o rekonstrukci její majitel

Mají maringotky vůbec nějakou nevýhodu?

Jako vše, i maringotky mají svá „ale“. Život v nich volí hlavně lidé, kteří mají vztah k přírodě a chtějí ji tak být blíž. Skvělé je to v letních měsících, kdy můžete spoustu času trávit venku a do maringotky chodíte v podstatě jen spát. Zimy však můžou být pro některé jedince na malém prostoru dlouhé. U párů se může dostavit ponorka a potřeba většího soukromí, zvláště když oba pracují z domova. Změna také nastává ve chvíli, kdy se narodí první dítě, a mladá rodina může časem zjistit, že už jim malý prostor nestačí. Vždycky si však můžou maringotku ponechat jako víkendové útočiště a na stáří se do ní zase vrátit.

P.S. Víte o někom, kdo aktuálně řeší stavbu, bydlení či rekonstrukci? Dejte jim vědět o Stavebním veletrhu ONLINE, jehož druhé kolo proběhně pro velký zájem návštěvníků již 14.-16. května. Vstupenku si nyní mohou stáhnout ZDARMA, jejich počet je však limitován.


Zdroj: https://www.drevostavitel.cz/clanek/maringotky-v-cesku

Vlastimil Dřímal
Autor: Vlastimil Dřímal

V realitách jsem od roku 2012. I mé předchozí pracovní aktivity byly spojené s úctou a profesionálním přístupem ke klientům.

Jako realitní makléř s využitím umělé inteligence je pro mě prioritou také bezpečnost a spolehlivost prodeje nemovitostí. S pomocí moderních technologií a pečlivého ověřování potenciálních kupujících, se zaručuji, že každý prodej probíhá bezpečně a s minimálním rizikem.

Díky umělé inteligenci a online nástrojům dokážu provádět důkladné kontroly kupujících, včetně ověřování jejich identity a finanční situace. Tím zajišťuji, že se naše transakce odehrávají s důvěryhodnými a seriózními zájemci. 

Práce realitního makléře mě skutečně baví a snažím se ji odvádět na špičkové úrovni.

Svým klientům vytvářím internetové stránky jejich nemovitostí s vlastní adresou.

Ukázky mé práce.: https://vlastimildrimal.cz/#stranky-nemovitosti

Točím video prohlídky, ukázku najdete zde: YouTube.

Nemovitosti lítám dronem. Drony nabízejí možnost ukázat vám svět z ptačí perspektivy a zachytit nádherné záběry z nevídaných úhlů.: Litame.eu

Využívám profesionálního fotografa, vytvářím video prohlídky nemovitostí, 3D půdorysy, pracuji na sociálních sítích... vše s jasným cílem. Prodat nemovitost za co nejvyšší cenu k plné spokojenosti.

Pro své klienty jsem přínosem. Nemovitosti dokáži prodávat aukčním způsobem.

Aukční server.:

Prodejzavíc.eu

Příklad mého prvního úspěšného aukčního prodeje z roku 2018 najdete zde.:

Prodej RD Ruda pod Pradědem

Výběd dalších úspěšných aukčních prodejů.:

Prodej apartmánu Malá Morávka

Prodej Lázeňského apartmánu

Proč vznikly tyto stránky?

Abych zde prezentoval, že když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Je všeobecně známo, že rozdíl mezi makléři je řekněme nemalý.

Prosím, přečtěte si mé tipy a články.: https://vlastimildrimal.cz/#clanky Věřím, že vám tyto informace pomohou v rozhodování a že si pro prodej nemovitosti zvolíte tu správnou cestu.

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř.

Záleží mi na odvedení špičkové práce a na spokojenosti klienta. A dbám na svém dobrém jménu a pověsti. Za mě pak hovoří reference spokojených klientů.

Baví mě reality, je to o výzvách. :)

Pokud budete mít zájem využít mé služby při prodeji vaši nemovitosti.

Stačí vyplnit kontaktní formulář, nebo mi zavolejte, moje telefonní číslo je 777 613 774

Pokud Vás má práce zaujala, zvu Vás na kávu.

vlastimil_drimal-removebg-preview

Vlastimil Dřímal
Průvodce Nemovitostí 

Mobil: +420 777 613 774
www: VlastimilDrimal.cz

FB: VlastimilDřímal
Email: vlastadrimal@gmail.com

rr_2022_okres_1

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


trzni_oceneni_022023

Chcete znát skutečnou hodnotu své nemovitosti v dnešní době?

Zdarma a nezávazně vám vypracuji tržní ocenění vašeho nemovitého majetku.

Kontaktujte mne.