Stavební materiály už tolik nezdražují.
11. 11. 2022

Stavební materiály už tolik nezdražují.

OSB desky rychle měnily svou cenu

Ani tolik sledované OSB desky, u nich byl obrovský vzestup ceny a pak značný pokles, se nevrátily na hladinu před dvěma lety, kdy typ deska s pero drážkou (2500 × 625 × 18 mm) vycházela v Pro-Doma na 311 korun, v roce 2021 vyletěla na 750 korun/ks a v některých stavebninách, jako například Rokal, v jeden moment až na 900 Kč/ks, je dnes za 432 Kč/ks. V procentuálních srovnáních to pak vychází, že v období 2020/21 to byl skok v ceně o více než 140 procent, pak došlo ke zlevnění o více než 42 procent, ale letošek vychází v porovnání s úrovní před dvěma lety stejně o 39 procent více.

Nové byty zlevní, až se sníží náklady

Finance
 
 

K lednu 2021 se ceny nedostaly

Pohled do cenových indexů společnosti ÚRS, která se zabývá rozpočtováním staveb, ukazuje, že od letošního června dochází u cen většiny stavebních materiálů ke stabilizaci; křivky mají mírně klesající tendenci, ale k lednu 2021, který je zde brán jako výchozí, se zdaleka nepřibližují.

 

Tak například tepelné izolace byly celkově letos v květnu podle grafů ÚRS proti lednu 2021 dražší o 120 procent a v srpnu „už jen“ o 90 procent.

Cenové indexy mají od června mírně klesající tendenci, ale ani zdaleka se nepřibližují ke své hodnotě v lednu 2021

U ocelových výrobků dosáhlo zdražení vrcholu v dubnu, kdy byly ceny vyšší proti lednu 2021 o 110 procent a v srpnu „již pouze“ o 80 procent.

Podíváme-li se na konkrétní příklad v přehledu Pro-Doma, tak šestimilimetrová ocelová síť do betonu (tzv. kari síť) KH 30, 2 × 3 m s okem 100 × 100 mm zde před dvěma lety stála 865 korun, v roce 2021 zdražila na 1307 Kč/ks a letos se cena pohybuje kolem 1350 Kč.

Růst tam tedy je, ale již odpovídá době před covidem, tedy před rokem 2020, kdy stavební materiály také zdražovaly, ale postupně a obvykle meziročně celkově kolem pěti procent.

Pokles hypotečních sazeb se zastavil, hypotéky se nabízejí v průměru za 6,31 procenta

Finance
 
 

Relativně jeden z nejmenších růstů cen je vidět u betonové střešní tašky Bramac Classic Protect Plus z padesátikoruny za kus před dvěma lety na loňských 52 korun až letošních 57 korun.

Pálené střešní tašky zdražily razantněji. Příklad: taška Tondach Stodo 12 se vyvíjela z 54 korun na 63 až na letošních 74 korun.

Zvýšení o třetinu, ale se slevou…

Zahradní obrubník (500 × 200 × 50 mm) stál před dvěma lety 48 korun kus, nyní 57 korun, lepidlo Mamut 290 ml bývalo v roce 2020 za 206 korun, dnes je to přes 231 korun.

Kontinuálně rostou výrobky ze dřeva, například čtyřmetrová impregnovaná lať 40 × 60 z 97 korun za kus na loňských 126 korun až na zatím letošních bezmála 160 korun za kus.

Cena montážní pěny 750 ml už také tolik neroste, když zdražila z loňských 235 korun o zhruba desetikorunu. Před dvěma lety ale stála 185 korun.

A v pohledu ještě více dozadu? Balkonový profil – tažený hliník Weber – stál v březnu 2018 zhruba 630 korun kus, aktuálně je na 967 korunách. A to prodávající ještě uvádí, že je na něm 25% sleva.

Dvoumetrový PVC ukončovací omítkový profil (3 mm) se v dubnu 2018 prodával za 43 korun, nyní stojí přes 90 korun kus.

Dostupnost je většinou dobrá

Materiály i na individuální stavby jsou nyní relativně dostupné. „Cihly jsou bez problému, není žádné omezení. Aktuálně jsou termíny dodání do dvou týdnů. U tvárnic se už neberou objednávky s termínem do konce roku. U stavební chemie, betonových výrobků, malty a lepidla, OSB desek a dřeva není žádné omezení sortimentu, termíny dodání jsou do sedmi dnů,“ sdělil Právu šéf Pro-Doma Petr Vaněrka.

U ocelových výrobků v případě obchodníků je dodání ihned. Pokud investor potřebuje nějaké větší množství nebo vyrobit něco speciálního, tak se čeká obvykle měsíc.

Zdroj - Novinky.cz

 

Vlastimil Dřímal
Autor: Vlastimil Dřímal

V realitách jsem od roku 2012. I mé předchozí pracovní aktivity byly spojené s úctou a profesionálním přístupem ke klientům.

Jako realitní makléř s využitím umělé inteligence je pro mě prioritou také bezpečnost a spolehlivost prodeje nemovitostí. S pomocí moderních technologií a pečlivého ověřování potenciálních kupujících, se zaručuji, že každý prodej probíhá bezpečně a s minimálním rizikem.

Díky umělé inteligenci a online nástrojům dokážu provádět důkladné kontroly kupujících, včetně ověřování jejich identity a finanční situace. Tím zajišťuji, že se naše transakce odehrávají s důvěryhodnými a seriózními zájemci. 

Práce realitního makléře mě skutečně baví a snažím se ji odvádět na špičkové úrovni.

Svým klientům vytvářím internetové stránky jejich nemovitostí s vlastní adresou.

Ukázky mé práce.: https://vlastimildrimal.cz/#stranky-nemovitosti

Točím video prohlídky, ukázku najdete zde: YouTube.

Nemovitosti lítám dronem. Drony nabízejí možnost ukázat vám svět z ptačí perspektivy a zachytit nádherné záběry z nevídaných úhlů.: Litame.eu

Využívám profesionálního fotografa, vytvářím video prohlídky nemovitostí, 3D půdorysy, pracuji na sociálních sítích... vše s jasným cílem. Prodat nemovitost za co nejvyšší cenu k plné spokojenosti.

Pro své klienty jsem přínosem. Nemovitosti dokáži prodávat aukčním způsobem.

Aukční server.:

Prodejzavíc.eu

Příklad mého prvního úspěšného aukčního prodeje z roku 2018 najdete zde.:

Prodej RD Ruda pod Pradědem

Výběd dalších úspěšných aukčních prodejů.:

Prodej apartmánu Malá Morávka

Prodej Lázeňského apartmánu

Proč vznikly tyto stránky?

Abych zde prezentoval, že když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Je všeobecně známo, že rozdíl mezi makléři je řekněme nemalý.

Prosím, přečtěte si mé tipy a články.: https://vlastimildrimal.cz/#clanky Věřím, že vám tyto informace pomohou v rozhodování a že si pro prodej nemovitosti zvolíte tu správnou cestu.

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř.

Záleží mi na odvedení špičkové práce a na spokojenosti klienta. A dbám na svém dobrém jménu a pověsti. Za mě pak hovoří reference spokojených klientů.

Baví mě reality, je to o výzvách. :)

Pokud budete mít zájem využít mé služby při prodeji vaši nemovitosti.

Stačí vyplnit kontaktní formulář, nebo mi zavolejte, moje telefonní číslo je 777 613 774

Pokud Vás má práce zaujala, zvu Vás na kávu.

vlastimil_drimal-removebg-preview

Vlastimil Dřímal
Průvodce Nemovitostí 

Mobil: +420 777 613 774
www: VlastimilDrimal.cz

FB: VlastimilDřímal
Email: vlastadrimal@gmail.com

rr_2022_okres_1

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


trzni_oceneni_022023

Chcete znát skutečnou hodnotu své nemovitosti v dnešní době?

Zdarma a nezávazně vám vypracuji tržní ocenění vašeho nemovitého majetku.

Kontaktujte mne.